عوارض شیر خشک امروزه میتوانند عامل مضری در سلامت نوزادان تلقی گردند؛ اما به طور حتم پیش میآید که برخی از نوزادان از بدو تولدشان عادت به مصرف شیر مادر خود نداشته و یا بنا به دلایل دیگری امکان شیردهی توسط مادر برای آنها فراهم نباشد. به همین علت، والدین چارهای جز استفاده از انواع شیرهای خشک را نخواهند داشت؛ اما قطعا سوالی برای والدین پیش میآید که آیا مصرف شیر خشک، مشکلات و مضراتی را برای نوزادان ایجاد نمیکند؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم، هرگونه ماده غیرطبیعی که حاصل محصولات کارخانهای باشد، میتواند برای فرزند تازه متولد شده یا اصطلاحاً نوزاد، مشکلاتی را به همراه آورد. برای شناخت مضرات شیر خشک و عوارضی که میتواند برای نوزادان به همراه داشته باشد و همچنین قابلیتهای شیردوش برقی برای دسترسی بهتر به شیر مادر با ما همراه باشید.
شیر خشک ترکیب چه موادی است؟
شیر خشک در واقع ترکیبی از آب و شیر خشک شده (پودر شیر) است. درون آنها میتوان پروتئین، کربوهیدرات، چربی، آهن، ویتامین و مواد معدنی را یافت نمود. شیر خشک در شرایطی کاملاْ استریل تهیه میشود. ترکیب این پودر با آب، مایعی خوراکی را تولید میکند که مشابه شیر است. این محصول فراوری شده به علت اینکه به طور غیرطبیعی تهیه میشود و در کنار آن، نوزادان دارای حساسیتهای بدو خود تولد هستند؛ این مسائل، موجب آسیبپذیری نوزادان در برابر اینگونه محصولات میباشد.
عوارض کوتاه مدت شیر خشک
شیر خشک حامل ترکیباتی مضری است که باعث بروز مشکلاتی در طی بلند مدت و یا کوتاه مدت میشود. در این بخش قصد داریم به موارد مضر شیرهای خشک در کوتاه مدت اشاره کنیم. این موارد شامل:
فهرست مطالب
شیر خشک عامل مشکلات گوارشی
هضم شیر خشک فرایند زمان بری دارد که این شرایط نشان میدهد؛ موارد فراوری شده در ترکیبات شیر خشک از ترکیبات طبیعی موجود مانند ترکیبات شیر مادر به دور بوده که این قضیه منجر به عوارضی مثل دفع ناقص، دفع همراه با درد و مواردی از این دست میشود.
شیر خشک عامل افزایش خطر عفونت
مصرف شیر خشک ممکن است افزایش خطرات عفونی را در بر داشته باشد. شیر خشک نیاز به آب دارد و در صورتی که آب به درستی ضدعفونی نشود، میتواند ویروسهای مختلفی را به نوزاد منتقل کند.
اختلاف در گردش خون
شیر خشک حاوی سدیم بیش از اندازهای است که باعث اختلال در گردش خون کودکان میشود. فشار خون حامل مشکلات بسیار زیادی نظیر مشکلات قلبی و عروقی، مشکلات بینایی و… است که باید از عاملان این قضیه، همچون مصرف شیر خشک جلوگیری کرد.
شیر خشک عامل آلرژی
شیر خشک برای برخی از نوزادان ممکن است در بردارنده آلرژی باشد. البته این آلرژیها میتوانند در حالتهای مختلفی یافت شوند.
شیر خشک عامل کاهش جذب مواد مغذی
یکی دیگر از مشکلات کوتاه مدت شیر خشک، عوارضی است که از دریافت مواد مغذی مفید در بدن نوزاد جلوگیری میکند؛ این مشکل میتواند عامل مهمی در جلوگیری از رشد نوزاد باشد.
عوارض بلند مدت شیر خشک
شیر خشک دارای عوارضی است که میتواند به طور بلند مدت مشکلات مختلفی را بر نوزاد شما تحمیل کند. این مشکلات از آنجایی که به طور بلند مدت شکل گرفتهاند، به همین علت، از بین بردن اثرات منفی آنها نیز بسیار دشوار است. در ادامه به برخی از این موارد اشاره میکنیم.
شیر خشک عاملی در افزایش چاقی
شیرهای خشک حاوی قند مصنوعی هستند که به بدن نوزاد آسیب میرساند و ترکیبات آن به گونهای است که منجر به ایجاد بافتهای اضافی شده و این قضیه در نهایت منجر به اضافه وزن میشود. به همین دلیل بهتر است از مصرف آن خودداری کنید.
شیر خشک عامل دیابت
استفاده بیش از حد از شیر خشک میتواند خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد؛ زیرا شیر خشک حاوی مقادیر زیادی قند است که این مسئله باعث بروز بیماریهای قلبی و عروقی شده و مشکلات مرگ آسایی را به همراه دارد.
شیر خشک عامل کلسترول بالا
میزان کلسترول شیرخشک بسیار زیاد است که این قضیه در وضعیت بینایی و پوست نوزاد اثرات مخرب بلند مدتی را به همراه دارد. جلوگیری از این مشکلات، فرایند بسیار سختی دارد.
مقایسه شیر مادر با شیر خشک
چه چیزی بهتر از این است که یک نوزاد بتواند از شیر مادر خود تغذیه کند. علاوه بر اینکه نوزاد میتواند ترکیبات مفید و مغذی را از طرف مادر خود دریافت نماید، این مواد مغذی بدون انجام هیچگونه هزینه اضافی دریافت میشود که به نوبه خود بسیار به صرفه است. در مقایسه شیر مادر با شیر خشک شباهتها و تفاوتهای زیادی وجود دارد که بخش تفاوت آن نسبت به شباهت موجود، بسیار بیشتر است. مثلاً نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، عفونتهای گوارشی و یا عفونت در ریه و دیگر موارد مشابه در آنها بسیار کمتر است. البته شیر خشک تماماً مضرر نیست، مثلاً زمانی که مادر نوزاد در شرایط و محیط مناسبی برای تغذیه فرزند خود قرار نداشته باشد؛ در این شرایط میتواند با استفاده از شیر خشک برای تغذیه فرزند خود اقدام کند. به طور کلی مقایسه شیر خشک و شیر مادر به موارد زیادی در شباهت و تفاوت آنها منجر میشود که در بخش بعدی با برخی از تفاوت آنها آشنا میشوید.
بررسی تفاوتهای بین شیر مادر و شیر خشک
بین شیر طبیعی مادر و شیر خشک تفاوتهای زیادی وجود دارد؛ اگر در نظر شما تفاوتی میان این دو وجود ندارد، باید اشاره کنیم که کاملاً در اشتباه هستید. از دلایل آن میتوانیم به این موارد اشاره کنیم که شیر خشک حاوی لاکتوز نبوده و کمبود کلسیم را جبران نمیکند. همانطور که میدانید در شیرهای خشک به منظور نگهداری آنها به طور طولانی مدت، از انواع مواد شیمیایی استفاده میکنند که این موارد در نوع خود عاملی تخریبگر در بدن انسان هستند. به این دلیل میتوان شیر خشک را به عنوان مادهای تخریبگر شناسایی کرد که در ترکیبات آن از مواد شیمیایی مانند کربن، پروتئین، پتاسیم و نیتروژن استفاده میشود. مصرف طولانی مدت شیر خشک منجر به تجمع چربیهایی در بدن میشود که خلاص شدن از شر آنها امری مشقتبار است. تعدادی از سازمانهای سلامت و بهداشتی دنیا از جمله آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، انجمن پزشکی آمریکا (AMA) و سازمان بهداشت جهانی (WHO) شیردهی از طریق مادر را به عنوان بهترین تصمیم برای نوزادان توصیه میکنند؛ چرا که شیردهی مادر به دفاع در برابر عفونتها، جلوگیری از آلرژی و محافظت در برابر تعدادی از بیماریهای مزمن منجر میشود. این در حالی است که در شیرهای خشک، چنین چیزی قابل مشاهده نیست.
تأثیر شیر در هوش نوزاد
نوشیدن شیر مادر میتواند از عوامل رشد نوزاد باشد که یکی از موارد تأثیرپذیر این قضیه هوش نوزاد است.
دورههای اولیه زندگی کودک سنگ بنای تمام ویژگیهای او در دوران پیری است، بنابراین، توجه به نوزاد از همان ابتدا این شرایط را فراهم میکند تا در دوران پیری از شرایط مناسبی در رابطه با مسائل ذهنی برخوردار باشد. برای مثال خوردن اسیدهای چرب حاوی امگا 3 که در شیر مادر یافت میشود به این امر کمک بسزایی میکند.
شیردوش برقی برای دوشیدن شیر مادر
از آنجایی که شیر خشک عامل مضری برای سلامت نوزاد تلقی میگردد، میتوانید با در نظر گرفتن شیردوش برقی برای سلامت نوزاد خود تلاش کنید. شیردوش برقی یکی از بهترین ابزارهای موجود برای سلامت مادران هستند. در این بین شیردوش برقی مامامیلک یکی از برترین محصولاتی است که میتوانید آن را تهیه کنید.
با در نظر گرفتن موارد فوق میتوانید؛ از ضررهای ناشی از شیر خشک در امان بوده و با استفاده از شیر مادر برای برای سلامت نوزاد خود قدمی را برداشت.